10.5. Klubi II

eng

Ismien ilta

Teatteritalo Universumissa pe 10.5. klo 20

Liput 30e / 15e / 5e / solidaarisuusliput

Kiirastorstaina Kuolemalla ja kauheudella alkanut Vieraslajit-klubi jatkuu toukokuussa denialismin ja eskapismin teemoilla. Ismien illassa ihmetellään yhdessä erilaisten olemassaolevien ja keksittyjen -ismien avulla rehellisen tilannekuvan luomisen vaikeutta. Puheosuuksissa luovitaan eriasteisessa denialismissa ja peloissa ekokriisin ja siitä johtuvien humanitaaristen kriisien keskellä, ja musiikkiosuudet koostetaan eri -ismien ajoilta ja rajoilta. Illan aikana pyritään myös luomaan -ismi tai pari auttamaan ekokriisin nykyrealismin kauheuden kanssa operoimisessa.

Puheosuuksissa sosiaalipsykologi Annukka Vainio tutkii käyttäytymisen muutosta kestävään kehitykseen pyrittäessä, taiteilija-aktivisti Alma Tuuva (mm. @pikakahvimemegirl) käsittelee someilmiöiden kautta vallankäyttöä, köyhyyttä ja ulkopuolisuutta, säveltäjä Matilda Seppälä pui artivismin ja eskapismin suhdetta, ja tutkija-aktivisti Pekka Tiainen pukee Saatanan jälkeisen maailman sanoiksi ja säveliksi.

Sopraano Meeri Pulakka esittää yhdessä harpisti Maaria Pulakan kanssa mm. Florence Pricen, Elfrida Andréen ja György Kurtágin musiikkia eskapismin tunnelmissa. Eskapismia artivistisella otteella käsittelee myös säveltäjä Matilda Seppälä, kenties säveltämismille epätyypillisellä tavalla.

Eksperimentalismin elektronisen edustajan, Kaukolammen, setissä ihmetellään miten ekspressionistista onkaan maksimissaan minimalismi.

Stina Koistinen eli STINAKO on melankolismissaan välillä myös hopeareunainen. STINAKOn musiikkia voi kuunnella vaikkapa rehellisenä sentimentalismina.

Luvassa myös: impressionismi, kapitalismi, modernismi, avantgardismi, absurdismi, brutalismi, protektionismi, höpismi, florismi.

puheohjelma

Annukka Vainio, puhe

Alma Tuuva, puhe 

Matilda Seppälä, tanssi ja puhe

Pekka Tiainen, puhe

musiikkiohjelma

Kaukolampi, elektroniset soittimet

Stina Koistinen, laulu ja koskettimet

Meeri Pulakka, sopraano

Maaria Pulakka, harppu

Eriikka Maalismaa, viulu

Elfrida Andrée: Svanen
György Kurtág: Kafka Fragments, osia
Chiel Meijering: Slotkoor
Reynaldo Hahn: En sourdine
Claude Debussy: Nuit d’étoiles

Florence Price: Night

saavutettavuus

Teatteritalo Universumin tilat sijaitsevat kolmessa kerroksessa, joissa on käytössä leveä hissi sekä alakerrassa inva-wc:t. Esteetön sisäänkäynti sijaitsee sisäpihalla, joten esteetöntä kulkua tarvittaessasi ilmoitathan teatterille siitä etukäteen liput(a)universum.fi

Klubin puhe- ja lauluohjelma käännetään pääosin suomeksi ja englanniksi. Käännökset ovat saatavilla erillisin ohjeistuksin paikan päällä.

esiintyjät

(c) Heli Blåfield

STINAKO

on hiljattain päättänyt omaksua moniulotteisuuden taiteilijana ja kieltäytyä rajoittumasta johonkin yhteen genreen tai tyyliin. ”Taiteilijuus on jatkuvaa muutostilaa. Jatkuvaa luopumista ja luomista. Hemmetin väsyttävää ja hemmetin ihanaa. Menneisyyden aaveet ja tulevaisuuden valo tai sen puute ovat melankolisen musiikkini pääpilarit. Tosin tämän vuoden aikana julkaisen myös hieman toiveikkaita kappaleita – muutos on mahdollista!”

(c) Ulla Nisonen

Maaria Pulakka

on omaa ääntään etsivä harpisti, joka haaveilee lempeämmästä maailmasta tietämättä luottaako sen mahdollisuuteen. Hän viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa ja innostuu erityisesti nyky(taide)musiikista sekä äänitaiteesta. Aamukahvinsa Maaria juo mustana ristikon ratkomisen lomassa.

(c) Esa Valkeajärvi

Kaukolampi

on kokeellisen musiikin taiteilija ja itseoppinut säveltäjä, tuottaja ja metabändin johtaja. Hänen tavoitteensa ja eetoksensa on tuhota ja luoda uudelleen oma musiikillinen tuotantonsa jokaisen uuden projektin ja julkaisun myötä. Kartoittamattomia musiikin alueita etsiessään hän on antanut meille sellaisia projekteja kuin K-X-P ja Opel Bastards. Nykyään hän keskittyy lähinnä soolotaiteeseensa ja elokuvamusiikkiin.

(c) Anna-Maria Viksten

Matilda Seppälä

on säveltäjä/esiintyjä sekä aktivisti joka haluaa usein esimerkiksi innostaa, kokeilla, hämmentää, liikuttaa kehoaan, väittää vastaan, purkaa asetelmia, nauttia ja analysoida. Kerran eräs kollega vihjasi Seppälän vastustavan kaikkea periaatteesta, mutta hän haluaa ehdottomasti korjata, että vastustaa kaikkea hyvästä syystä, eikä suinkaan periaatteesta!

(c) Jussi Ratilainen

Annukka Vainio

on sosiaalipsykologi ja kestävän käyttäytymismuutoksen professori Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutissa (HELSUS). Vainio tutkii yksilöiden toimijuutta osana kestävyysmurrosta. 

(c) Ulla Nisonen

Meeri Pulakka

on sopraano, joka tuskastuu maailman epäoikeudenmukaisuudesta, mutta haluaa uskoa ihmisten perustavanlaatuiseen hyvyyteen. Hän on onnellinen laulaessaan ja silloin, kun muut hänen ympärillään ovat onnellisia. Meeri innostuu musiikissa kuten elämässä ylipäänsäkin yhdessä tekemisestä ja vilpittömyydestä.

(c) Alma Tuuva

Alma Tuuva

on toimittajataustainen taiteilija, aktivisti ja vaikuttaja, joka tutkii taiteellaan internet- ja someilmiöihin liittyviä tunteita, valtaa ja mahdollisuuksia. Hänen tähän mennessä tunnetuin teoksensa on Instagramissa ilmiöksi noussut @pikakahvimemegirl -alter ego, jonka kautta taiteilija puhuu muun muassa köyhyydestä, ulkopuolisuudesta ja ihmissuhteista.

(c) Pekka Tiainen

Pekka Tiainen

on tutkija-aktivisti ja historian poliitikko, joka pelkää hävitystä ja uskoo parhaansa yrittämisen pyhyyteen. Klubille Pekka valmistelee yhteistä esitystä Maaria Pulakan kanssa – luvassa on Saatanan jälkeisen maailman alkusoitto sanoiksi ja säveliksi puettuna.

(c) Cata Portin

Eriikka Maalismaa

on viuluineen jatkuvassa ura- ja identiteettikriisissä.

(c) Jaakko Uljas

Kaisamaija Uljas

on luuttuineen ja ilman epätoivon ja raivon vallassa.

(c) Max Rantil

Elissa Shaw

on elämän puolus-tuot-taja, joka siksakkaa toivon ja tuskan välistä rämeikköä.