28.3. Klubb I

eng // fin

Död, förtvivlan, kolonialism, hemskhet

I Musikhusets restaurang-klubb, Helsingfors
Skärtorsdagen den 28 mars kl. 20.00

Biljetter 30e / 15e / 5e (+ avgifter)

Teman för den första klubben är död, förtvivlan och global ojämlikhet. Bland talarna finns aktivisten och jämställdhetsutbildaren Javiera Marchant Aedo, poeten och politiska aktivisten Ajak Majok samt journalist-aktivisten Emma Kähkönen. Ordkonstprogrammet kommer att handla om kolonialism, vit överlägsenhet, hopp och hopplöshet.

Skärtorsdagen är inte bara en lämplig tidpunkt för att spela musik om död och ångest, utan det är också en bra stund för att börja gräva i de smutsiga hörnen i vårt samhälle. På skärtorsdagens musikframträdanden medverkar mezzosopranen Isabella Shaw, gitarristen Lauri Hyvärinen, pianisten Fanny Söderström, lutspelaren Kaisamaija Uljas, .~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔𝚊𝚕𝚖𝚊 ཫ꙳^𐋐~. (DJ) och violinisten Eriikka Maalismaa. Musiken kretsar kring död och förtvivlan: Barbara Strozzis ångestfyllda sånger från 1600-talet, Clara Iannottas döda getingar, Jean Sibelius Valse Triste och uruppförandet av ett nytt verk av Lauri Hyvärinen. Verket, som är skrivet för röst, elgitarr och elektronik, placerar det syntetiska och det intuitiva i samspel och fokuserar på ögonblick av frånkoppling och förtvining av ljud.

Klubbens huvudnummer kommer att vara den amerikanske kompositören David Langs Death Speaks. Döden talar från början till slut: Lang använder texter från en samling fraser ur Franz Schuberts omfattande lyriska produktion. Lang fascinerades av Dödens empati, som i Schuberts sånger framträder som en konkret gestalt som bringar frid mitt i smärtan. Teman som död och förtvining utforskas också genom en meditation om döden som utvecklats tillsammans med Keith Hennessy.

tillgänglighet

Musikhusets restaurang-klubb har en tillgänglig sluttning vid ingången och toaletter nära huvudingången på Kiasma-sidan av byggnaden. Fråga personalen om hjälp vid behov och läs mer om Musikhusets tillgänglighet här: musiikkitalo.fi/sv/tillganglighet/

Klubbens program är huvudsakligen på finska med vissa delar på engelska. Översättningar av dessa kommer att göras tillgängliga för allmänheten med separata instruktioner på plats.

musikprogrammet

David Lang: Death Speaks
för röst, violin, piano och elgitarr

Jean Sibelius: Valse Triste
för violin och piano, illustrerad av Markus Kåhre

Clara Iannotta: dead wasps in the jam-jar ii
för violin

John Dowland: Flow my tears & In darkness let me dwell
för röst och lut

Barbara Strozzi: Che si puo fare
för röst och continuo

Pjotr Tsaikovski: ”Dockans begravning”
för piano

Lauri Hyvärinen: v + elec, egtr
för röst, gitarr och elektronik

.~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔𝚊𝚕𝚖𝚊 ཫ꙳^𐋐~. (DJ)

talprogrammet

Javiera Marchant Aedo

Ajak Majok

Wilhelm Blomberg & .~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔𝚊𝚕𝚖𝚊 ཫ꙳^𐋐~.

artisterna

(c) Kai Kuusisto

Ajak Majok

är en konstnär, skapare och meme-älskande millennial som växte upp i Uleåborg – nu baserad i Helsingfors – och gillar att dansa på jobbet och på fritiden. I februari 2023 publicerade Majok sin första diktsamling, Kins keeper, ur vilken hen kommer att recitera dikter på klubben Vieraslajit.

(c) –

.~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔𝚊𝚕𝚖𝚊 ཫ꙳^𐋐~.

en varm, moderlig röst kommer till dig:
…tiiiideen gllliiiddeer mellaaan kroppaaarna …. kalllllttt kännnnsss reedddan sommm ….. stiiiger uuupp frånn flodeen röööd occh vaaarm … bllloood mmed syyystrrar lovvviatttarrr, smmmäärtflllicka, smmäärtkviiinnnna, skkkaaadddekviiinnnna … JJjag hhjjälpper till mmmeed evigig smääärrta … förrttroendeee äär allt jjjag bbehövveer … eeempaaati ärrr nyccckeln … hannnddflaaator frrria … orrroooa diggg innnte föör lukkkten heheeheeeeeehhe…..̤̊”

(c) Cata Portin

Eriikka Maalismaa

och sin violin befinner sig i en ständig karriär- och identitetskris.

(c) Tuomas Salo

Fanny Söderström

Jag är en pianist från Helsingfors. Jag gillar att utmana mig själv och att ha mycket att göra. Jag har en magisterexamen i musik från både Sibelius-Akademin och Berlins konstnärliga högskola. Jag spelar regelbundet i Uusinta Ensemble och i ensemblen Trio Est med violinisten Abel Puustinen och cellisten Anna Westerlund. Jag arbetar också som konstnärlig ledare tillsammans med flöjtisten Aapo Järvinen på Toivakka Chamber Music Festival, som vi grundade tillsammans 2019.

(c) –

Isabella Shaw

är mezzosopran, harpist, poet och multidimensionell konstnär. Shaw är en av grundarna av de experimentella tidiga musikensemblerna Emrys och Motus Harmonicus och har studerat vid SibA Opera. Hon arbetar för närvarande med en multimediaföreställning om afrodiasporiskt queert världsbyggande, Etheric Harmonies. Shaw är författare till Weyrwood, Songs of Remembrance och Wilderness.

(c) Sonja Siikanen / Sapfograf

Javiera Marchant Aedo

är aktivisten som din mamma varnade dig för (Jamie MacDonald 2018), ett kontrollfreak som inte ber om ursäkt, en vandrande vasemmistomeemi (eller var det meemivasemmisto?) med exceptionellt konstigt rosa blod.

(c) Ali

Tutu ungdomarna

ta med sina collage om fred och rasism till klubben. I sina verk kommer asylsökande ungdomar fokusera på sina erfarenheter och förhoppningar om en bättre värld. Verken har producerats av ungdomsgruppen i Stödföreningen till Asylsökande rf. Verken skapades i workshops ledda av bildkonstnären och socialarbetaren Satu Söderholm.

(c) Jussa

Emma Kähkönen

är en brinnande journalist och aktivist, som talar sig varm om både skogs- och kulturpolitik.

(c) Max Rantil

Elissa Shaw

on elämän puolus-tuot-taja, joka siksakkaa toivon ja tuskan välistä rämeikköä.