17.1. Klubi V

eng

Kapitalismin jälki, loppu ja syli

Alakulttuuritila Alimuksessa pe 17.1.2025 klo 19.30

Liput 30e / 15e / 5e / solidaarisuusliput

Vieraslajit-klubi jättää viimeisen jälkensä Alakulttuuritila Alimuksen sylissä tammikuussa. Klubisarjan lopettavassa illassa tarkastellaan kapitalismin jälkiä yhteiskunnassa, taiteessa ja taiteilijan sielussa, pohditaan jälkifossiilista tulevaa ja ylikulutuksen väistämätöntä päättymistä sekä povataan taiteen ja taiteilijan torakkamaista selviytymistä tästä kaikesta. 

Kulutusmaailmamme tykittelee kohti ainakin jotain loppua ja välitilinpäätöstä. Ottavatko kommunistiavaruusoliot planeettamme vihdoin haltuun? Kenet valitsen omaan metsästäjä-keräilijälaumaani? Ja miten käy osakkeenomistajien osingoille? 

Kapitalismin lämmin, pehmeä, tahmea ja tukahduttava syli on kaikkialla, se syleily ei kysele suostumusta ja siitä irtaantuminen vaikuttaa mahdottomalta. Klassisen toksisen suhteen tapaan Rakkaamme Kapitalismi saa meidät elämään vain sille, ja elämän ilman sitä näyttämään mahdottomalta. Vieraslajit-klubi yrittää epätoivoisesti pyristellä löyhempään otteeseen kapitalismin sylissä ja löytämään tilalle hellempiä sylejä. 

Kun tuntemamme ylikulutusyhteiskunta tulee loppuunsa, loppuvat varmasti myös jotkut nykyisen kulttuurin ja taiteen muodot, joista osaa muistamme lämmöllä, mutta tiettyjen taidebisneksen aspektien poistumista universumista odotamme henkeämme pidättäen. Taidemaailman muutosnopeuden tietäen odotellessa alkanee pyörryttää. 

On täysin mahdollista, että klubi tarjoaa selviytymiskeinoja kapitalisminjälkeiseen elämään, mutta niitä on syytä käyttää ja kokeilla kotona omalla vastuulla. 

Kapitalismin jälkien jäljillä kanssamme Alimuksessa ovat alla olevat esiintyjät.

puhe

Anna Kontula, puhe

Katri Jurvakainen, puhe

Vishnu Vardhani Raja, MC, performanssi

musiikki ja performanssi

Saxtronauts

Anna-Sofia Anttonen
Nanna Ikonen
Naoko Lammi
Jaime Estévez Moreira (Sikri Lehkon tilalla)

– Lauri Supponen: Ave Maris Stella, osa 1. Kenttätutkimus
– Meriheini Luoto: Talviunia ja Kevät kuohuu ja kohisee
– Mioko Yokoyama: Tetra-Alloy
– J. S. Bach: Italialainen konsertto BWV 971, 3. osa

Adonina Se-La-Vii

Iida Savolainen, alttoviulu
Miko Kivinen

Kai Zombie (Ritni Tears), drag king

Aino Savolainen, nykysirkustaiteilija

András Nádasi, äänitaide

Pekka Kuusisto, urkuri

saavutettavuus

Esteetön sisäänkäynti suoraan Alimuksen saliin on Pengerkujan puolella. Pääsisäänkäynniltä voi pyytää henkilökuntaa avaamaan esteettömän sisäänkäynnin. Lyhin tie esteettömälle sisäänkäynnille on jyrkkä alamäki, jota pitkin voi mennä autolla. Vähemmän jyrkkä reitti ovelle kiertää kauempaa. 

Alakerran salissa on yksi esteetön vessa.

Alakulttuuritila Alimuksen läheltä löytyy niin metroasemat, kuin linja-auto- ja raitovaunupysäkit.

Sisäänkäynnin luona on vartioitu narikka.

Klubin puhe- ja lauluohjelma käännetään pääosin suomeksi ja englanniksi. Käännökset ovat saatavilla erillisin ohjeistuksin paikan päällä.

Lue lisää: alimus.fi/alakulttuuritila-alimuksen-esteettomyys-ja-saavutettavuustiedot/

esiintyjät

(c)

Anna Kontula

on Valkeakoskella asuva sosiologi, kirjailija, Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Pirkanmaan aluevaltuuston jäsen. Hänet tunnetaan valtavirta-ajattelua haastavana keskustelijana erityisesti luokkaan, vallan rakenteisiin, työelämän muutokseen, ihmisoikeuksiin, feminismiin ja päihdepolitiikkaan liittyvissä keskusteluissa. Viime vuosina ympäristö- ja eläinteemat ovat nousseet Annan tekemän politiikan keskiöön.

(c) Ørjan Marakatt

Kai Zombie

Kain takana on saamelainen monialainen taiteilija, tarinankertoja ja drag-artisti Ritni Tears aka Ritni Ráste Pieski. Hänelle tärkeää on dekoloniaalisuus, yhteisöllisyys, radikaali unelmointi, queeriyttaminen ja huumori. Viimeisimpiä Pieskin töitä ovat mm. Indigenous Drag Excellence XXL sekä Girjái – dekoloniaalinen queer utopia.

(c) Marjo Tynkkynen

Iida Savolainen

Adonina Se-La-Vii, tuntosarvenaan K.Ä.P.Y. (Kosminen Ääretön Planetaarinen Yhdistin) tuo palasen galaksien välistä musiikkiperinnettä yleisön ihmeteltäväksi. Intergalaktisen omimisen periaatteeseen nojaava esitys tutkii häilyvää rajaa tutun ja tuntemattoman, meidän ja muiden sekä mielekkyyden ja mielettömyyden välillä. // Adonina on kansanmuusikko Iida Savolaisen eskapistinen ja superkykenevä alter ego, jonka vieraana lavalla nähdään superkykenevä ja eskapistinen Miko Kivinen.

(c) –

Vishnu Vardhani Rajan

on Helsingissä asuva kehofilosofi (syntynyt ja kasvanut Hyderabadissa, Intiassa). Vishnua ja hänen työtään määrittelevät yhdistyvät identiteetit, monialaiset käytännöt, yhteyksien rakentaminen taiteen, tieteen, noituuden, historian ja kulttuurien välille. Sleep Night -politiikka, konflikti-läsnäolo, queer-politiikan ravitsemus ja mielenterveys ovat toistuvia teemoja hänen työssään. Parhaillaan Vishnu käsikirjoittaa performanssia Skitsofrenia metodologiana ja kehittää ’kata’ kollektiivia narratiivisille käytännöille ja uudelleenkirjoittamiselle.

(c) Einar Kling Odencrants

Aino Savolainen

on nykysirkustaiteilija (they/she), joka pyörii taiteen ja aktivismin rajapinnoilla sekä tutkii uudenlaisten tilojen ja yhteisöllisten praktiikoiden mahdollisuuksia. Performanssissaan Aino prosessoi hyperindividualismia, irtipäästämistä ja herkkyyttä voimavarana.

(c) Heli Blåfield

Saxtronauts

on tutkimusmatkaileva saksofoniyhtye, joka tuo monipuolista taidemusiikkia erilaisten yleisöjen kuultaville, myös poikkeuksellisiin paikkoihin. Saxtronautit Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko sovittavat soittimilleen teoksia eri aikakausilta, tilaavat uutta musiikkia sekä tuovat kuuluville saksofonille sävellettyjä alkuperäisteoksia. Saksofoni on heidän välineensä maailmankaikkeuden tutkimiseen.

(c) Bård Gundersen

Pekka Kuusisto

on klasarialan kyseenalaistaja ja koputtelija. Polkuharmooni-urkuvekottimen tutkimattomat äänikerrat apunaan Pekka valmistaa väen maanalaiseen. 

(c) Jenniina Pennanen

Katri Jurvakainen

on Vita nuova -kirjoittajakollektiivin jäsen sekä kasvatusfilosofian väitöskirjatutkija, joka tutkii halujen kultivointia kapitalismia ylläpitävänä tekijänä ja mahdollisuutena sen ylittämiseen. Hän kysyy, millä tavoin halujamme tuotetaan tuhoisaksi osoittautunutta kapitalistista yhteiskuntajärjestystä tukeviin suuntiin ja millainen halujen kultivointi voisi auttaa tuon järjestyksen haastamisessa.

(c) Terhi Haart

Miko Kivinen

sekoittaa näytelmissään tyylilajeja ja tunnelmia villillä ja röyhkeällä tavalla. Perhe-elämä, sukupuoliroolit ja keskiluokkaiset kulissit pistetään hurjaan kieputukseen, usein groteskein mutta aina mieleenpainuvin lopputuloksin.

(c) –

András Nádasi

on työskennellyt monipuolisesti äänen kentällä, mm. elektronisen musiikin ja elokuvien äänitöiden parissa sekä DJ:nä. Aino Savolaisen akrobatiaperformanssiin hän luo äänimaiseman joka ammentaa edellämainituista aloista, mm. utuisista syntetisaattorisoundeista ja kaukaisista kenttä-äänitteistä.

(c) –

Wilhelm Blomberg

ryömii. Ajaton sanansaattaja saapuu paikalle otsalampun kajossa maan povesta kanavoiden brittiaktivistien huolta ja periksiantamattomuutta suomalaisten huolettomuuteen ja periksiantavuuteen

(c) Jaakko Uljas

Kaisamaija Uljas

on luuttuineen ja ilman epätoivon ja raivon vallassa.

(c) Cata Portin

Eriikka Maalismaa

on viuluineen jatkuvassa ura- ja identiteettikriisissä.

(c) Max Rantil

Elissa Shaw

on elämän puolus-tuot-taja, joka siksakkaa toivon ja tuskan välistä rämeikköä.