28.3. Klubi I

eng // sv

Musiikkitalon ravintola-klubissa kiirastorstaina 28.3. klo 20

Liput 30e / 15e / 5e (+ sivukulut)

Ensimmäisen klubin teemoja ovat piinaviikolle sopivasti kuolema, epätoivo ja globaali epätasa-arvo. Puhujina klubilla ovat aktivisti ja yhdenvertaisuuskouluttaja Javiera Marchant Aedo, lavarunoilija-poliitikko-aktivisti Ajak Majok sekä toimittaja-aktivisti Emma Kähkönen. Sanataideosiot käsittelevät kolonialismia, valkoista ylivaltaa, toivoa ja toivottomuutta. 

Kiirastorstain nimi tulee kristinuskoisia pelottaneesta kiirastulesta ja puhdistautumisen rituaalista, joten paitsi että piinaviikko on oiva ajankohta kuolema- ja tuskamusiikin soittamiselle, niin kiiras- eli puhdistautumistorstai on myös kelpo päivä tonkia alamme likaisia nurkkia. Kiirastorstain musiikkiesityksistä vastaavat mezzosopraano Isabella Shaw, kitaristi Lauri Hyvärinen, pianisti Fanny Söderström, luutisti Kaisamaija Uljas, .~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔̴̸̴𝚊̴̸̴𝚕̴̸̴𝚖̴̸̴𝚊̴̸̴ ཫ꙳^𐋐~. (DJ) ja viulisti Eriikka Maalismaa. Musiikki pyörii kuoleman ja epätoivon ympärillä: Barbara Strozzin tuskaiset laulut 1600-luvulta, Clara Iannottan kuolleet ampiaiset, Jean Sibeliuksen keinuva kuolema ja Lauri Hyvärisen uuden teoksen kantaesitys. Laululle, sähkökitaralle ja elektroniikalle sävelletty teos asettuu synteettisen ja intuitiivisen vuorovaikutukseen tarkentaen äänen katkeamisen ja kuihtumisen hetkiin.

Klubin keskiössä kuullaan amerikkalaissäveltäjä David Langin teos Death Speaks. Kuolema puhuu teoksessa alusta loppuun: Lang käyttää lyriikoina Kuoleman repliikkejä Franz Schubertin laajasta liedtuotannosta. Langia kiehtoi Schubertin lauluissa konkreettisena, rauhan tuskan keskelle tuovana hahmona esiintyvän Kuoleman empaattisuus. Kuoleman ja kuihtumisen teemoja tutkitaan myös yhdessä Keith Hennessyn kehittämän kuolemameditaation kautta. 

Musiikkitalon ravintola-klubille on esteetön sisäänkäynti ja vessatilat Kiasman puoleiselta sisäänkäynniltä. Pyydä tarvittaessa talon henkilökunnalta apua ja lue lisää Musiikkitalon saavutettavuudesta täältä: musiikkitalo.fi/saavutettavuus

Klubin puheohjelmassa voi olla osia englanniksi. Näiden käännökset pyritään saattamaan yleisölle erillisin ohjeistuksin paikan päällä.

David Lang: Death Speaks
laulajalle, viululle, pianolle ja sähkökitaralle

Jean Sibelius: Valse Triste
viululle ja pianolle, kuvitus Markus Kåhre

Clara Iannotta: dead wasps in the jam-jar ii
viululle

John Dowland: Flow my tears & In darkness let me dwell
laulajalle ja luutulle

Barbara Strozzi: Che si puo fare
laulajalle ja continuolle

Pjotr Tsaikovski: Nuken hautajaiset
pianolle

Lauri Hyvärinen: v + elec, egtr
laulajalle, sähkökitaralle ja elektroniikalle

.~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔̴̸̴𝚊̴̸̴𝚕̴̸̴𝚖̴̸̴𝚊̴̸̴ ཫ꙳^𐋐~. (DJ)

Javiera Marchant Aedo

Ajak Majok

Wilhelm Blomberg & .~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔̴̸̴𝚊̴̸̴𝚕̴̸̴𝚖̴̸̴𝚊̴̸̴ ཫ꙳^𐋐~.

(c) Kai Kuusisto

Ajak Majok

on Oulussa kasvanut – nykyään helsinkiläistynyt – taiteilija, tekijä ja meemejä rakastava milleniaali joka tykkää tanssia töissä ja vapaa-ajalla. Helmikuussa 2023 Majok julkaisi esikoisrunokokoelmansa, Kins keeper, josta hän tulee lausumaan runoja Vieraslajit-klubilla.

(c) –

.~𐋐 ^̴̸̴̸̴̸̴꙳ཀ 𝚔̴̸̴𝚊̴̸̴𝚕̴̸̴𝚖̴̸̴𝚊̴̸̴ ཫ꙳^𐋐~.

äidinkaltainen lämmin ääni saapuu sinuun:
…AAAAiiiika lllipuuu kehon väleistä…. kkkkylmääkö tunnnnttuuuu jo….. nnnousseeen jjjoessta punnnnaaaisenn jaa lllämpimmmmänn… vvveri sissssskojjjeni kkanssa Lovvvviiattar, Kkkkkkipu-tyyyttö, kiiivvvutarrr, vvvaaammmaatarrr… autannn ikiKivuuunnnn kaaansssa… llluuootttamuksenn vainnnnn tarrrvitsennn… emmmmpatiia on aaaaukaistava… kämmenet vapaana… älääää hhhhuooli hajjjusta heheeheeeehhe…..̤̊”

(c) Cata Portin

Eriikka Maalismaa

on viuluineen jatkuvassa ura- ja identiteettikriisissä.

(c) Tuomas Salo

Fanny Söderström

Olen helsinkiläinen pianisti. Pidän itseni haastamisesta ja siitä, että tekemistä on paljon. Olen valmistunut musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemiasta että Berliinin Taideyliopistosta. Soitan vakituisesti Uusinta Ensemblessä sekä Trio Est-yhtyeessä viulisti Abel Puustisen ja sellisti Anna Westerlundin kanssa. Toimin myös taiteellisena johtajana huilisti Aapo Järvisen kanssa Toivakan kamarimusiikkifestivaalilla, jonka yhdessä perustimme vuonna 2019.

(c) –

Isabella Shaw

on mezzosopraano, harpisti, runoilija ja moniulotteinen taiteilija. Shaw on kokeellisen vanhan musiikin yhtyeiden Emrys ja Motus Harmonicus perustajajäsen ja valmistunut Sibelius-Akatemian oopperalinjalta. Hän työstää parhaillaan afrodiasporista queer-maailmanrakentamista käsittelevää multimediaesitystä Etheric Harmonies. Shaw on kirjoittanut teokset Weyrwood, Songs of Remembrance ja Wilderness.

(c) Sonja Siikanen / Sapfograf

Javiera Marchant Aedo

on aktivisti, josta äitisi varoitti sinua (Jamie MacDonald 2018), anteeksipyytelemätön kontrollifriikki, kävelevä vasemmistomeemi (vai oliko se meemivasemmisto?), jolla on poikkeuksellisen outoa vaaleanpunaista verta.

(c) Jaakko Uljas

Kaisamaija Uljas

on luuttuineen ja ilman epätoivon ja raivon vallassa.

(c) Nuno Martins

Lauri Hyvärinen

on taiteilija, jonka työ sijoittuu improvisaation ja elektroakustisen säveltämisen risteyskohtaan. Hänen viimeisimmät teoksensa tutkivat paikan, muistin, dokumentoinnin ja prosessin välisiä suhteita, joiden ydin on vangittu hetkessä paikan päällä syntyviin äänitekstuureihin.

(c) –

Wilhelm Blomberg

on ympäristöaktivisti, esiintyjä ja kasvatustieteilijä. Taiteellisessa työssään hän yhdistää esittäviä taiteita, ympäristötunteiden tutkimusta ja suoran toiminnan aktivismia. Hänen toimintansa perimmäinen tavoite on rakentaa toivoa kollektiivisen toiminnan myötä, vahvistaen yhteistä toimijuutta.

(c) Ali

Tutu-nuoret

tuovat klubille rauhaa ja rasismia käsitteleviä kollaasitöitään. Nuorten turvapaikanhakijoiden kollaasiteokset käsittelevät heidän kokemuksiaan ja toiveita paremmasta maailmasta. Teokset on toteutettu Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n nuorten ryhmässä, Nuorten Tutussa. Teokset ovat syntyneet kuvataiteilija-sosiaalityöntekijä Satu Söderholmin ohjaamissa työpajoissa.

(c) Jussa

Emma Kähkönen

on sähäkkä toimittaja-aktivisti, joka tykittelee maireasti niin metsä- kuin kulttuuripolitiikasta.

(c) Max Rantil

Elissa Shaw

on elämän puolus-tuot-taja, joka siksakkaa toivon ja tuskan välistä rämeikköä.